PetEst.reismee.nl

Luang nam Tha en Nong Kiaw

Maandag, 6-2-2012

De Lao vinden het koud, maar wij genieten van het heerlijke klimaat. ‘s morgens en 's avonds kun je goed een lange broek en een vest aan, ‘s middags is het rond de 28 graden.

Luang nam Tha

Vrijdag zijn we hier aangekomen in het Zuela hotel.

Het is hier lekker relaxed, we hebben genoten van de rust, het lekkere eten en de beer Lao.

We gingen naar de markt en vonden daar weer ' geeltjes' rollen plastic waarmee heel Azië aan elkaar hangt en die wij inmiddels ook zo waarderen!

Nadat we van de markt kwamen gingen we koffie drinken bij Adounsiri, echte Lao coffee met gecondenseerde melk, het was geweldig!

De eigenaresse sprak goed Engels en toen ze de ‘ geeltjes' zag vroeg ze vol verbazing:' Why?'

Nou, omdat het in Europa niet te koop is! J Ze begreep het helemaal!

Later lunchten we met noedelsoep waar we sla bij kregen. We hebben ooit in noord Thailand les gekregen in deze sla: pak een groot blad, vouw er wat kruiden in ( Mint, basilicum, salie) dip een rauwe boon in een hete pasta, leg die in de sla, vouw het geheel op tot een hapklare brok en smullen maar! De soep eet je natuurlijk met stokjes J

Vanmorgen wilden we tickets boeken naar Nong Kiauw, dan pak je de bus richting Luang Prabang, maar stapt eerder uit, dan nog een stuk met de tuk-tuk en dan ben je er. We hadden mazzel, ze boden een mini-van aan voor de prijs van de bus. Daar hoefden we niet lang over na te denken!

Daarna heeft Peet zijn hoofd kaal laten scheren en hebben we brommertjes gehuurd, we zijn ermee naar ' the Boatlanding Guesthouse' geweest en na enig zoeken hebben we ook het Stupa festival gevonden. Eigenlijk hadden we vandaag al weg gewild, maar toen we van het festival hoorden, wilden we graag even kijken en besloten we een dag langer te blijven. We konden onderaan de heuvel parkeren en moesten toen de trap op: wat een klim! Onderweg zagen we een leuk meisje en toen we boven waren moesten we toegang betalen, als betaalbewijs kregen we een lila strikje op onze schouder gespeld

Een keer boven zagen we een kring van eettentjes ( wat anders?) en werd er keiharde muziek gedraaid. We hebben wat foto's gemaakt, onder andere van een klein ventje wat in een grote emmer in bad ging. Nadat we wat gedronken hadden gingen we weer naar beneden.

We hadden nog wat vage plannen, maar hebben de brommertjes toch weer ingeleverd en hebben nog wat zitten lezen.

Vanavond hebben we in een echte westerse tent gegeten, niet erg bijzonder, maar ze helpen de minderheden en de royale stoelen zagen er aanlokkelijk uit! We raakten in gesprek met een Nederlandse jongeman, het was erg gezellig!

Donderdag 9 februari.

Inmiddels zitten we in Nong Kiaw, een heel klein plaatsje, waar werkelijk helemaal NIETS te doen is. Aan de ene kant van de rivier is het dorpje, ze zijn met de weg bezig, het is één groot stofnest! Aan de andere kant van de rivier is het ingericht voor toeristen, daar barst het van de guesthouses en restaurantjes. We zitten nu heel luxe in ' the Riverside' onderdeel van ' Green Discovery' dus goed!

Een prachtige kamer, als zelfstandig huisje tegen de bergwand, met een eigen balkon en luxe badkamer. Het bed is wel vrij hard, maar erg groot en van het muskietennet hebben ze een hemelbed gemaakt. We betalen 30 euro per nacht, maar dat is inclusief ontbijt. ( In Luang Nam Tha betaalden we 7 euro voor het meest luxe hotel van de stad)

Het is hier echt een paradijs op aarde, we blijven tot zondag, daarna gaan we met de boot naar Luang Prabang, een tocht over de Ou door het karstgebergte.

Vanmorgen zijn we naar de kookschool geweest. We moesten ons om 6.00 melden, om op tijd op de markt te zijn.

Natuurlijk waren we stipt op tijd, maar onze leraar was natuurlijk nergens te bekennen L De baas van deze tent is een Engelsman en die kwam om 6.30. Hij greep meteen de telefoon en toen kwam onze kok. In rap tempo liepen we over de brug naar het dorp en naar de markt.

Er lagen heel veel verse kruiden en een beetje groente. Daar tussen ook gegrilde ratten, vers gevangen eekhoorns en een enkele vis.

Nadat we de kruiden en een handvol mini tomaatjes uitgezocht hadden gingen we weer terug naar het hotel en konden we ontbijten.

Om 10.00 zou de kookschool verder gaan.

We maakten vis in bananenblad en soep van bananenbloem, met een beetje varkensvlees. Petro heeft alles gesneden en de kruiden voor de bananenpakketjes gestampt. Naast kruiden als gember, citroenblad, basilicum en veel tijm, moest er ook veel knoflook in, eerst een teen of 5 gestampt en toen nog een beetje gedroogde knoflook voor de smaak J

Toen alles klaar was, gingen we naar het restaurant en kregen we ons eigen eten als lunch. Tot onze verrassing was de vis het lekkerst!

Verder mutsen we een beetje rond, hangen op het blakon, doen een klein wasje( we kunnen ook de was inleveren, maar dan weet je niet hoe je t terugkijgt, een van mijn B.H's had heel interessant gevormde beugels na de was)we lezen, ik brei en we zijn verslaafd aan minesweep- het lukt niet om de 99 bommen te vinden!

Iwan Vliet

Ik ben blij te lezen dat jullie het naar je zin hebben. ik vertrouw erop dat Petro zodra hij terug is ons uitnodigt voor een heerlijke maaltijd. Bananenbladeren zijn hier ook verkrijgbaar. Aan ratten is er natuurlijk ook te komen.
Veel plezier en ik blijf jullie volgen

erikmekers

Hee esther en peet,
goed van jullie te horen,en dat alles op zijn rolletjes loopt!
Heb het bericht gelezen van jullie,wat aan Betsie is gestuurd! Heel erg leuk,heb daar ook nog wat fijne reacties op gehad!
Oh ja by the way ben zelf nu opDon Ket,4000islands! Maandagrichting Cambodja!
Een hartelijke groet ERIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!